Sunday, June 18, 2006

Inte alltid fotbollstokig

Går man runt på Englands gator just nu så skulle man tänka att hela landet alltid varit, och kommer alltid att förbli fotbollstokigt. Flaggor viftas från nästan varannan bil, hälften av alla TV-reklamen handlar om fotboll på något sätt, alla butiker säljer varor som har med VM att göra på något ovidkommande sätt och jag tror det är nästan förbjudet för en programledare i TV att inte visa intresse för VM.

Men det har inte alltid varit så. Visst har det alltid funnits gott om fotbollsfans i landet, men nu är det allmänna intresset för fotboll betydligt större än det var när jag var barn.

Under hela 80-talet var situationen ganska rutten. Publiksiffrorna minskade, våra ökända huliganer verkade ödelägger varje europeisk stad som England spelade i, och det hade hänt tre stora tragedier i loppet av fyra år: 55 omkom i en brand i läktarna på Valley Parade i Bradford 1985, 39 dog när Liverpoolfans anföll Juventusfans i Heysel-stadion i Bryssel samma år och 95 Liverpoolfans kvävdes ihjäl under FA Cup-semifinal på Hillsborough 1989. Fotbollsfans ansågs som en stor fara, både för sig själva och för andra.

Vad hände sen? Svaret är nog Italia 90. England, efter att ha inlett turneringen på trögaste möjligt sätt (1-1 mot Irland i en urtråkig match) plötsligt visade att de faktiskt kunde spela lite. Vi nådde semifinalen och förlorade på straffar mot Västtyskland. Gascoigne grät när han fick det gula kortet som innebar att han skulle missa en eventuell final och hela landet blev till slut fotbollsintresserad.

Några månader senare utgavs en av alla tiders bästa böcker om fotboll, All Played Out av Pete Davies. Boken handlade om att vara Englandfan i VM 1990. Han fick prata med spelarna, journalisterna, tränaren och supportrarna (inklusive huliganerna). Jag har aldrig läst en bok som beskriver så bra hur det känns att vara fotbollsfan. Det måste påstås att författarens åsikter är inte helt (inte alls) objektiva, men det är inte heller våra åsikter.

Vill du veta varför vi bryr oss om det engelska landslaget, och hur ett gäng hånade och utbuade fotbollsspelare förvandlades till hjältar, läs denna bok.

Andra bloggar om: , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Fotboll är ett simpelt skådespel för det enkla folket...och så totalt HOMO-EROTISKT att man blir lätt illamående.
Vilken tur att det finns andra kulor att leka med....
Tommy

9:54 pm  
Blogger Andy said...

Du har väl sett Peter Crouch? Mindre homo-erotiskt än så kan man inte ha. Men, som vi säger här i England, whatever turns you on.

7:45 am  

Post a Comment

<< Home